Csigahajtóművek

RV csigahajtómű

P kerek csigahajtómű

Q kocka csigahajtómű

SUA csiga-homlokkerekes hajtómű


 

Kedvező áron kínálunk csigahajtóműveket raktárról több típusban és méretben.

Hajtóműveink között ez a legnépszerűbb termék, köszönhetően kedvező árának és univerzális felhasználhatóságának. Tökéletes megoldás könnyűipari alkalmazásokhoz a csigahajtómű. Éppen ezért több típust is kínálunk, hogy a leginkább megfelelő csiga hajtást építhesse be gépébe.

 

Főbb jellemzőik:

 • Gazdaságos, univerzális megoldás kisebb hajtásokhoz
 • Könnyű alumíniumházas kivitel (90 -es házméretig)
 • IEC motoradapteres csatlakozás
 • Széles kihajtó fordulatszám skála
 • Talpas, peremes kivitel egyszerre
 • Sokfajta kiegészítő
 • Nagyobb áttételeknél rossz hatásfok (100 -as áttételnél ~50%), de előny lehet az esetleges önzárás

Teljesítmény tartomány: 0,06 – 11 kW

Nyomaték: 1- 1350 Nm

Áttétel:  (5) 7,5 – 100

A csigahajtómű legfontosabb érvei a nagyon kedvező ár és az olcsó üzemeltetési költség (kis áttételek). Minden csigahajtóművet szintetikus olajjal élettartamra feltöltve kínáljuk. A mi általunk forgalmazott összes csigahajtómű minőségi, megbízható, ipari kivitelű hajtás, szavatolva a hosszú gondozásmentes élettartamot.

Csigahajtóműveink (5) 7,5 – 100 áttétellel rendelkezhetnek, mely nagyjából lefedi az átlagos igényeket. A típusaink 25-ös mérettől 90-es méretig  (a kihajtás és a behajtás tengelyközépponti távolságot jelöli) alumíniumból, a 110 és 130-as méretek pedig öntöttvasból készülnek.  Mindegyik típusunk IEC szabványos motorperemmel van ellátva, így bármilyen gyártmányú villanymotor csatlakoztatható hozzá.

Főbb típusaink:

CMRV csigahajtómű a legnépszerűbb, köszönhetően a kocka kialakításának, mivel így a talpas és peremes felfogatás is meg van oldva egy hajtóműházban. A kocka ház további előnye a kis befoglaló méret és a több oldali lerögzíthetőség. Hűtőbordás alumínium háza gondoskodik a megfelelő hőelvezetésről és nem utolsó sorban esztétikailag is jól mutat a hajtóművön.
A CMRV típusunk a Motovario olasz cég 100% csereszabatos hajtása.

P sorozatú csigahajtóműveink kerek házas termékek a Bonfiglioli olasz cég V/VF sorozatú csigáival 99%-ban csereszabatos, megegyező változat. Természetesen a hasonlóság, nemcsak a külsőben hanem a belsőben is tükröződik, ezért minden áttétel és tengelyméret is azonos a Bonfiglioli V/VF sorozatú csigahajtóműveivel.

A csigahajtóművek nagyon sokrétűen felhasználhatók, de előfordulásuk főleg a könnyűipari gépeken és azon belül is a szállítószalagok hajtásánál használatosak. Ezen kívül kiválóan alkalmasak egyszerű hajtások fordulatszám csökkentésére, például malacsütők, kolbásztöltők, húsdarálók, nyársforgató gépek, stb. felhasználására.

A csigahajtóműveket igen kedvező áron, raktárról tudjuk biztosítani kedves ügyfeleink részére általában aznapi vevői átvétellel, vagy másnapi kiszállítással.

A csigakerekes hajtóművek előnye, hogy egy fokozatban nagy áttétel megvalósítása lehetséges. Másik nagy előnye, hogy sok esetben nem kell külön fék a csigahajtóműhöz. Azonban fontos tudni, hogy a csigahajtóművek nem önzáróak automatikusan. Általánosságban elmondható, hogy a 80, 100-as áttételek mind statikusan, mind dinamikusan önzárók. Viszont ha kisebb áttételt választunk, készüljünk fel hogy nem biztosított a csigahajtómű önzárása! Erről részletesebben az adott gyártó katalógusban talál információt. Nyilvánvalóan az önzárás a csigahajtómű hátránya is, ilyenkor praktikus lehet a kúpkerekes verzió. A csigahajtómű hatásfoka sem mindig praktikus, hiszen 40-60%-os hatásfokhoz képes igen jó a homlokkerekes, kúpkerekes hajtóművek 98%-os hatásfoka. Még a csiga-homlokkerekes hajtóművek, melyek homlokkerekes előtét fokozattal szereltek is sokkal kedvezőbb hatásfokúak.

A csiga hajtások másik nagy előnye a kedvező ár. Összehasonlítva bármelyik másik hajtóművel ár tekintetében a csigahajtómű kerül ki mindig győztesen.

A csigahajtóművek kombinálhatók több csigahajtóművel. Azaz ha nagy áttételt szeretnénk elérni összekötő kit segítségével egymáshoz csatlakoztathatunk 2 vagy akár több csigahajtóművet is! Az áttételek összeszorzódnak kiadva ezzel akár többszázezres áttételt is. Ilyenkor persze elővigyázatosnak kell lennünk, mivel az üzemtényező bőven 1 alá kerülhet. Megtörténhet, hogy pl. három csigahajtómű esetén, a felhasználó nem veszi észre, hogy a hajtás megszorult (mert szemmel szinte nem is látható a mozgás), az motor áram ilyenkor szintén nem ad információt a túlterhelésről és a csigahajtás egyszerűen ledarálódik.

A csigahajtóművek behajtása történhet villanymotorral, de akár behajtó tengellyel is. Raktárról tudjuk ügyfeleinket kielégíteni a behajtó tengelyes csigahajtóművekből is!

Különböző kiegészítők érhetők  el a különböző csigahajtóművekhez. De lényegében minden esetben elérhető:

 • kihajtó tengely (egy- és kétoldali);
 • behajtó tengely;
 • kihajtó perem (karima), többféle méretben is;
 • duplacsiga összekötő kit;
 • behajtó oldali motor perem (van ahol NEMA, vagy szervó perem is elérhető);
 • nyomatéktámasz (nyomaték kar);
 • talp (láb) rögzítéshez (csak a P típusnál)
 • homlokkerekes előtét fokozat

Általánosságban elmondható, hogy a csigahajtóművek élettartam kenésűek. Alapvetően szintetikus olajjal kerülnek feltöltésre. Kérésre olajat biztosítunk.

A csigahajtómű célja, hogy a villanymotor relatíve magas fordulatszámát a technológiailag szükségeshez lassítsa, illetve, hogy a villanymotor kisebb kihajtó nyomatékát megfelelően felerősítse. Tehát a kihajtó fordulatszámot megkapjuk, ha a csigahajtómű áttételével elosztjuk a villanymotor fordulatszámát. Elméletileg a kihajtó nyomatékot pedig megkapjuk, ha beszorozzuk a villanymotor nyomatékát a csigahajtómű áttételével. De csak elméletileg, ugyanis több minden közrejátszik, hogy ezt az elméleti értéket nem tudjuk elérni:

 • csigahajtómű hatásfoka. Csigahajtóművek esetén ez már igen látványos nyomaték csökkenést eredményez. Mégis akkor miért olyan elterjedt a csigahajtómű? Azért mert nagyon egyszerű egy fokozatban nagy áttételt létrehozni. A csigahajtómű bármelyik hajtóműnél sokkal olcsóbb (egy bizonyos méretig). Valamint nem számít pl. egy 0,25 kW-os motorral hajtott csigahajtóműnél az a 30-40% veszteség, nincs érdemi különbség, hogy 0,18 esetleg 0,25 vagy 0,37 kW-os motort használunk. Nyilván egy nagy üzemben ez már fontos lehet az áramfogyasztás, ekkor lehet alternatíva más hajtómű.
 • a csigahajtóműház korlátja. Könnyen belátható, hogy minél kevesebb anyag van a hajtóműházban, csökken a csigahajtóműből kivehető nyomaték. A csigahajtóműház anyaga szintén befolyásoló tényező (alumínium, öntöttvas). A csigahajtómű csapágyai, tengelyei mind-mind meghatározzák a lehetséges nyomatékot. Ezért láthatjuk a hajtómű katalógusokban, hogy esetleg jóval elmarad a kihajtó nyomaték a várt egyszerűen felszorzott értéktől.
 • környezeti hőmérséklet. Ha nagyobb az alkalmazás helyén a hőmérséklet, szintén csökken a kivehető nyomaték. Ez az adat már nem minden csigahajtómű katalógusban található meg. Érdemes ilyen esetekben ajánlatkéréskor a csigahajtómű környezeti hőmérsékletét illetve egyéb speciális körülményeit megadni (tengerszint feletti nagyobb magasságban való működés, hideg környezet, robbanás veszélyes környezet stb.)

A csigahajtómű házak anyaga alumínium vagy öntöttvas, esetleg rozsdamentes acél. Itt is nagy szerepet játszik a súlycsökkentés, amit alu házzal szokás elérni. Amennyiben viszont nagy teherbírású csigahajtóműre van szükség akkor öntöttvas ház a megoldás. A Theiss Hajtástechnika Kft. mind alumínium, mind öntöttvas és mind rozsdamentes acél hajtóműre is tud megoldást kínálni. Fontos, hogy a kiválasztáskor tisztában legyünk mire van szükség. Például adott esetben eléggé rozsdamentesnek tekinthető egy aluházas csigahajtómű, persze nem minden esetben. Azt is fontos megnézni, hogy mit takar a rozsdamentes acél, elég-e a feladatra az adott anyag vagy szigorúbbak a követelmények a csigahajtóművekkel szemben.

Érdemes tudni, hogy a hajtómű piacon a legtöbbet eladott hajtómű a csigahajtómű. Ez a piac kb. 50%-át jelenti! A maradék 50% felét a homlokkerekes hajtóművek teszik ki. A maradékot alkotja az összes többi hajtómű típus: kúpkerekes hajtómű, kúp-homlokkerekes hajtómű, bolygó hajtómű, szöghajtómű (nem csiga), és minden egyéb hajtómű.

A csigahajtóműveknél szokás az élettartam kenés használata. A csigakerék amúgy is elkopik egyszer. Régen zsír kenést alkalmaztak, ma már a legtöbb esetben szintetikus olajat töltenek a csigahajtóművekbe. Bővebben az adott csigahajtómű katalógusában.

Sokan vannak akik élelmiszeriparban az úgynevezett alu natúr felületű csigahajtóműveket preferálják a festettel szemben, mondván az higiénikusabb. Adott esetben lehet hogy így van, de azzal is számolni kell, hogy az alumínium oxidálódik, azaz az aluházas csigahajtómű befeketedhet. Amúgy cégünknél lehetőség van hogy a csigahajtóművet a kívánt színben fújjuk le szereldénkben. Ez nemcsak a színre vonatkozik, hanem hogy milyen kemikáliákkal kell hogy a csigahajtómű érintkezzen (pl. ammónia).

A csigahajtóművek felfogatása történhet a talpuknál (láb) vagy a peremüknél (karima).

A csigahajtómű behajtása többféle módon is történhet:

 • szabvány aszinkron villanymotorral. Előnye, hogy könnyű cserélni, szinte bármelyik gyártó IEC szabványos motorja ki tudja váltani. Az olajteret nem kell megbontani a cseréhez.
 • behajtó tengelyes meghajtású csigahajtómű. Ilyen esetben behajthatunk ékszíjtárcsával, fogazott szíjtárcsával, tengelykapcsolóval, görgős lánccal.
 • szervo peremes csigahajtómű. Előfordulhat, hogy nem elég a normál aszinkron villanymotor nyújtotta tulajdonság, ilyenkor jöhet szóba a szervomotoros meghajtás. A szervomotorok csatlakozó méretei gyártó specifikusak, katalógusból előtte ellenőrizni kell elérhető-e a keresett méret. Fontos, hogy a csigahajtómű alapvetően nem alkalmas szervo feladatokra! A bronz csigakerék előbb utóbb kotyogni fog, ami nem tipikusan elfogadott szervo megoldás.

Csigahajtómű hiba. Többször hallani hogy bizonyos gyártó csigahajtóművéből folyik az olaj. Mégis ez a csigahajtómű nagyon elterjedt hazánkban. Valószínűleg mégsem olyan rossz. Tudni kell, hogy a csigahajtómű gyártók az ipar részére terveznek, gyártanak csigahajtóművet. Itt nem divat a 3 évenkénti ráncfelvarrás. Ezeknek a csigahajtóműveknek hosszú hosszú évekig kell megbízhatóan hajtaniuk az adott gépet. Egyik hajtómű gyártó sem engedheti meg magának, hogy rossz hajtóművet gyártson. A hajtómű gyártás már sok sok éve kiforrott recept alapján történik, nem véletlen, hogy a kínaiak is megbízható csigahajtóművekkel vannak jelen a piacon. Ha valaki valóban rossz minőségű csigahajtóművet gyártana, már rég lehúzhatta volna a rolót…

Csigahajtómű méretezés. Hogyan méretezzünk hajóművet? Ez egy főiskolai/egyetemi alap feladat. De az életben nem szükséges a csavarok szakítószilárdságától indulni. Támaszkodhatunk a hajtómű gyártó felgyűlt tapasztalataira, hihetünk a csigahajtómű katalógusban szereplő adatoknak. A csigahajtómű kiválasztásához ismernünk kell a fordulatszámot és a szükséges nyomatékot. Míg az előbbi egy egyszerűbb az utóbbi már bonyolultabb a valóságban. Nagyon ritkán találkozunk azzal, hogy valaki meg tudja mondani csigahajtómű ajánlatkéréskor a szükséges nyomatékot. Egyszerűbb esetben nem olyan bonyolult ennek meghatározása: https://theissdrive.com/szallitoszalag-meretezes/  De nagyon sokszor ennél bonyolultabb a feladat. Ha meglévő csigahajtómű kiváltása a feladat sokszor kisebb hajtómű is elég. 20-30 évvel ezelőtt tényleg több anyagot tettek a hajtóművekbe is. A hajtómű gyártók kiélezett versenyében mindenki elérte, a legoptimálisabb méreteket. Így lehetséges, hogy egy mai korszerű hajtómű kisebb házzal és tengellyel is ugyan azt a nyomatékot tudja mint egy régi hajtómű.

Csigahajtómű méretezéskor kiindulhatunk az alkalmazott tengely/csőtengely méretekből is. Ha egy gépben elég a 14 mm-es tengely/csőtengely, akkor nem valószínű, hogy érdemes 35 mm-es tengelyű csigahajtóművet választani… De más méretek is a segítségünkre lehetnek, pl. egy 1000 mm hosszú szállító pálya nagy valószínűséggel nem igényel egy 28 kg-os öntöttvas csigahajtóművet, hanem jó lesz oda egy 30-as alu csigahajtómű… Azaz a komplett gép kinézete is a segítségünkre lehet. Sokan a hajtó elektromotor teljesítményével kalkulálnak csak. “Ezt a serleges felvonót mindig 0,37kW-os villanymotorral oldottunk meg…” Pedig egyáltalán nem biztos hogy ez az optimális megoldás. Igen nagy különbség hogy milyen sebességgel kell dolgoznia a csigahajtóműnek. A 100-as áttételnél még tökéletesen működő csigahajtómű, 7-es áttételnél már lehet hogy meg sem fog tudni mozdulni. Csigahajtómű méretezésnél ne a motor teljesítménye legyen a mérvadó, hanem a nyomaték. Van hogy annyira fél a tervező kisebb elektromos motort használni, hogy a csigahajtómű üzemtényezője bőven 1 alá kerül. De nézzük, hogy miért is nem jó ez.

Csigahajtómű üzemtényező. Minden gyártó katalógusában megtalálható a csigahajtómű üzemtényezője. Az ábrák tartalmazzák, hogy könnyű, közepes vagy nehéz igénybevétel esetén milyen üzemtényezőt válasszunk. Ebbe bele tartozik még az üzemidő is. Ezek elég egyértelműek általában a csigahajtómű gyártók katalógusaiban. Inkább azt értsük meg, mit is jelent a csigahajtómű üzemtényezője. Legyen 1 az alap. Ha 1 a csigahajtómű üzemtényezője 1,5kW villanymotor esetén, az azt jelenti, hogy a csigahajtómű folyamatos működés esetén képes leadni a 1,5kW  motor teljesítményből származó teljes nyomatékát, de többet nem. Induláskor a villamos motor jóval nagyobb teljesítmény leadására képes, ami jelen esetben nem fog menni, hanem előbb utóbb tönkre megy a csigahajtómű. (Pl. percen belüli többszöri indítás, nagyobb teher mellett). Ha 0,8-as a csigahajtómű üzemtényezője, akkor folyamatosan csak a 1,5kW egy részét: 1,5×0,8, azaz 1,2 kW-ot tudunk hasznosítani. Ha kiterheljük a villanymotort (ez könnyen ellenőrizhető, ha felveszi a névleges áramot akkor 1,5kW-ot vesz fel, ha kevesebb árammal működik akkor kisebb teljesítményű villanymotorként üzemel) akkor elég hamar tönkre tesszük a csigahajtóművet. Előfordulnak olyan esetek amikor 0,5 vagy akár még kisebb üzemtényező is jó lehet. Pl. tartály keverésnél egy évben kb. egyszer-kétszer használatánál. Sokszor azért nem érdekes, hogy 0,8-as a csigahajtómű üzemtényezője, mert a tervező eleve túlméretezi a villanymotor teljesítményét (jóval). Így sohasem lesz gond, mivel a villanymotor bőven a névleges áramfelvétel alatt fog működni. Az áramfelvétel amúgy is egy jó adat valós csigahajtómű nyomaték meghatározásához. Ha azt látjuk, hogy szinte üresjárási árammal működik a csigahajtóműves motorunk, akkor nagyon túlméretezett a hajtás. Azaz kisebb csigahajtóművel spórolhatnánk. Az is igaz, hogy az így méretezett csigahajtómű jóval tovább fogja bírni. Egy másik tipikus eset, mikor nem vesszük figyelembe a csigahajtómű üzemtényezőt (mert nem lehet), mikor akár 3 csigahajtóművet is egymás után kapcsolunk közvetlenül. Ha például 3 csigahajtómű áttétele: 100. Akkor ebben az esetben az össz csigahajtómű áttétel 1 000 000! lesz. Könnyen belátható, hogy itt nem tudjuk figyelembe venni a csigahajtómű üzemtényezőjét. Ha 0,09kW-os villanymotort használunk annak 0,65Nm nyomatékából 650 000 Nm lenne elméletileg, ezt meg egy kis 30-as vagy 40-es csigahajtómű biztos nem bírná el. Fontos, hogy ilyen esetben biztosítsuk, hogy ne szorulhasson meg egyik csigahajtóműsem, különben észre sem vesszük mikor nyalja el a csigakereket a nagy nyomaték. Az ilyen alkalmazások (pl. művészi) alapvetően csak az alacsony fordulatszámot igénylik.

Ajánlatkérés
close slider

  Sürgős ajánlatGyors szállítás (raktárról)
  Fájlformátum: txt pdf doc docx jpg png
  Hírlevél feliratkozás (nem küldünk sokat)

  A küldéshez az adatkezelési tájékoztatást el kell fogadni!