Hajtóművek

Csigahajtóművek

RV kockaházas hajtómű
P kerekházas hajtómű
Q kockaházas hajtómű
SUA csiga-homlokkerekes hajtómű

Homlokkerekes hajtómű

Alumínium egyenes hajtómű
Öntöttvas homlokkerekes hajtómű

Felfűzhető hajtómű

Lapos homlokkerekes hajtómű

Kúp-homlokkerekes hajtómű

Öntöttvas kúpkerék hajtómű

Kúpkerekes szöghajtómű

Alumíniumházas kúp-szöghajtómű
Acélházas nagy nyomatékú szöghajtás

Bolygóhajtómű

Kis méretű bolygóhajtómű
Nehézipari bolygóhajtómű

Keverő hajtómű

Hajtómű ipari keverésekhez

Nehézipari hajtómű

Hajtómű szekrények

Variátor hajtómű

Mechanikus fordulatszám változtatás


Theiss hajtóművek azonnali raktárról és beszállítással

 

A Theiss Hajtástechnika kedvező áron kínál hajtóműveket raktárról, és behozatallal is. 

A hajtóművekkel, mint választékunk egyik alappilléreként foglalkozik cégünk. Ezért fontos számunkra, hogy ügyfeleinknek jó minőségű és megbízható hajtómű típusokat kínáljunk.

Hajtóműveink széles kínálata az ipar szinte minden alkalmazási területére felhasználhatóak. Kedvező árak, gyors szállítási határidő és komoly műszaki támogatás az, amit kínálunk minden kedves ügyfelünknek.

A Theiss Hajtástechnika széles termékpalettával rendelkezik a hajtóművek területén, egészen a kis teljesítménytől a több ezer kilowattos határig. Hajtóműveink megbízható, jó minőségű termékek, mely az ipar összes ágában felhasználhatóak.

Villanymotor

Hajtóműveink széles kínálata az ipar szinte minden alkalmazási területére felhasználhatóak. Kedvező árak, gyors szállítási határidő és komoly műszaki támogatás az, amit kínálunk minden kedves ügyfelünknek.

A Theiss Hajtástechnika széles termékpalettával rendelkezik a hajtóművek területén, egészen a kis teljesítménytől a több ezer kilowattos határig. Hajtóműveink megbízható, jó minőségű termékek, mely az ipar összes ágában felhasználhatóak. Hajtóműveink nagy része saját összeszerelő műhelyében kerülnek összerakásra, így az átlagos szállítási határidőnk kb. 2 – 3 nap a rendeléstől.Hajtóműveink között megtalálhatóak alumínium házas és öntöttvas házas kivitelek egyaránt, mely még több választási lehetőséget ad az ügyfeleink részére. Fordulatszám szabályozó berendezéseink természetesen rendelhetőek kompakt villanymotoros kivitelben, motor adapteres kialakításban és akár villanymotor nélkül is. Továbbá lehetőség van aszinkron szervos vagy szervo hajtás kialakításra is. A hajtóműveink zöme robbanásbiztos kivitelben is elérhetőek a vegyipar, bányászat és a kozmetika ipar és gyógyszeripar területén történő felhasználásra. Nálunk szinte minden fajta kialakítású hajtás megtalálható, viszont amennyiben ön egyedi elképzelésekkel rendelkezik, akkor arra is szívesen adunk ajánlatot.

Hajtómű típusaink:

Csigahajtóművek: Ebből a típusból gyártják a világon a legtöbbet, ezért ezek előállítási költségei a legkedvezőbbek. Rendkívül jó ár/érték aránnyal bírnak, bár a csigahajtóművek nagyobb áttételek használatakor a hajtásrendszer hatásfoka jelentősen romolhat. Főleg egyszerűbb gépek vagy csak időszakosan működő berendezések hajtásrendszerének tökéletes megoldása. Csigahajtóművekben több típussal is rendelkezünk melyek teljesen csereszabatosak a Bonfiglioli és Motovario által gyártott típusokkal. A csiga hajtások már egészen kicsi méretekben is rendelkezésre állnak és az egyik leggazdaságosabb megoldást nyújtják merőleges csőtengelyes szöghajtások erőátviteléhez. Olcsó hajtómű árért kérjen ajánlatot: ajánlatkérés

Homlokkerekes hajtóművek – vagy egyszerűbb, népies nevén egyenes kihajtású fogaskerekes hajtómű, a második legnépszerűbb termék a világpiacon. Ahol a csigahajtómű (szöghajtás) nem megfelelő, ott a fogaskerekes hajtású hajtóművek közül szinte elsőként a homlokkerekes hajtóművek jutnak a döntő szerephez. Ezért ez a termékcsalád rendelkezik a második legjobb ár/érték aránnyal. Ellenben viszont a csigahajtóműves hajtásokkal a homlokkerekes hajtóművek hatásfoka megközelítheti a 99%-ot is, köszönhetően a fogaskerekek kapcsolódásából adódó rendkívül jó hatásfoknak. Ezek a hajtások szinte mindig tömör kihajtótengellyel rendelkeznek általában kerek értékekkel (30, 40, 50… mm átmérőben). Többnyire minden gyártó igyekszik a más gyártók termékeivel azonos csereszabatos megoldásokra törekedni, ezért a mi termékeink is könnyen és jól kiválthatóvá teszik a régi típusú hajtásokat (pl. SEW, KEB stb.)

Felfűzhető vagy lapos homlokkerekes hajtóművek inkább egy bizonyos felhasználói szektor kedvelt hajtásai. Kialakításuk egyben hasonlít az egyenes és a szöghajtóművek típusaihoz is, mivel a motor elhelyezkedés a kihajtásra párhuzamos (egyenes) és mégis a felfogatásból adódóan csőtengelyes (szöghajtások, pl. csigahajtómű). A lapos hajtóművek praktikussága a felfogatásuknak köszönhető, mert ezeknél a homlokkerekes hajtóműveknél általában a hajtóműházon kialakítanak egy felfogató fület, ahol könnyedén és egyszerűen rögzíthető a hajtómű az elfordulás ellen.

Csiga-homlokkerekes hajtómű – egy jobb hatásfokú változata a normál, olcsó csigahajtóműveknek. Legtöbb esetben nagyobb teljesítményű hajtásoknál használják. A megoldás lényege, hogy a csigahajtóművek helyett itt egy ferde fogazású fogaskerékpár van az első fokozatnál, így a második fokozatban lévő csiga-csigakerék áttétele kisebb és ezáltal a hatásfok jelentősen növekszik. A mi általunk forgalmazott csiga-homlokkerekes hajtómű hatásfoka nem rosszabb, mint 90% szemben a normál csigahajtásokkal, ahol ez az érték akár 50% is lehet (1:100 áttétel).

Párhuzamos kihajtású hajtómű – A felfűzhető vagy más néven a lapos hajtómű egy továbbfejlesztett változata. A legnagyobb különbség a hajtóműház kialakításában keresendő. Ez a hajtómű egy minden oldalról megmunkált öntöttvas házat kapott kombinálva a felfűzhető hajtóművek rögzítőfül kialakításával. Ezáltal minden oldalára fordítva rögzíthetővé vált, mely nagyon gazdaságos megoldás lehet a kúpkerekes hajtóművekkel szemben. A belső szerkezetében szinte teljesen megegyezik a lapos hajtómű felépítésével csupán akár nagyobb teljesítményben is rendelhető, mint kistestvére.

Kúpkerekes hajtómű – Ez az egyik legkedveltebb megoldás a közepesen nagyméretű szöghajtások területén. A hajtóművek között igen kedvező hatásfokkal dicsekedhet, mely elérheti akár a 98%-ot is. Kialakításban általában az első fokozat egy ferde fogazású fogaskerékpárral kezdődik, majd ezt követi a kúpkerékpár. A kúpkerekes hajtóművek rendkívül halk hajtások és jól átviszik a lökésszerű terheléseket, akár a hajtómű szakaszos ütemében is. Szinte az összes iparágban megtalálhatóak ezek a típusú hajtóművek, mely jól mutatja az univerzális felhasználhatóságát.

Bolygóhajtóművek – Ez a hajtómű megoldás egy kicsit elkülönül a többi hajtóműves megoldástól köszönhetően az ő egyedi kialakításának. Rendkívül jó súly/nyomaték aránnyal bír, ezért vannak az iparban olyan területek ahol szinte csak ezeket a fajta hajtóműveket használják (szélgenerátorok, csörlők, mobil betonkeverők, fúróberendezések). Kialakításából adódóan nagy radiális és axiális erő felvételére alkalmasak. Hátrányuk az egy fokozaton belüli kis áttétel megvalósíthatóság, mely kb. 1:10 lehet maximálisan. A kisebb méretű hajtásoknál gazdaságosabb az egyenes kihajtású homlokkerekes hajtóművek használata, viszont nagyobb teljesítményeknél, már ez a felállás megváltozhat a bolygóhajtómű javára.

Szöghajtóművek – A nevéből adódóan két merőlegesen eltérő hajtás összekötésére szolgál. Két verziója létezik a köztudatban az egyik az L kialakítású szöghajtómű, ahol is a behajtás és a kihajtás merőleges egymásra. A másik típusa pedig a T szöghajtómű ahol az egy behajtásra merőlegesen két kihajtás is rendelkezésre áll. A legjellemzőbbek ezek közül is az 1:1 – 1:2 és 1:3 áthajtási arányok. Két fontosabb kivitelben készülnek: egyenes és ferde fogazású fogaskerekekkel.

Keverő hajtások – Speciális megoldás tartályokban lévő keverőrendszerek meghajtására. A fő elgondolás ennek a hajtóművek az elkészítésekor a keverőrendszerekre jellemző csapágyház kiváltása volt. Ezáltal a hajtóműhöz épített erősített csapágyazás szerves része a hajtásláncnak, mely teljes egészében átveszi a hagyományos keverők csapágyháza kialakításnak a szerepét. Többkamrás tömítettség megoldásával a hajtás oldalról garantált az olaj szivárgása.

Robbanásbiztos hajtóművek kimondottan egy pár iparágra épülnek, ahol a levegőben por és gáz formában robbanásra és gyulladásra hajlamos anyagok kerülhetnek. Ezeken a területeken igen fontos, hogy a berendezések ne okozhassanak semmilyen fajta láng képződést. A mi általunk forgalmazott robbanásbiztos hajtóművek teljes mértékben megfelelnek az európai uniós ATEX direktíváknak mind poros és gázos robbanásveszélyes területeken.

Nagyméretű ipari hajtások – Általában nehézipari alkalmazásokhoz használják őket. Nálunk mind párhuzamos és mind merőleges ki/be hajtással rendelkező típusok is megtalálhatóak, mind motorperemes és behajtótengelyes kialakításban akár öt fokozatban is. Többfajta kiegészítővel is elláthatóak, mint kényszer olajozás, folyadék hűtés stb.

 

A hajtómű célja, hogy a villanymotor relatíve magas fordulatszámát a technológiailag szükségeshez lassítsa, illetve, hogy a villanymotor kisebb kihajtó nyomatékát megfelelően felerősítse. Tehát a kihajtó fordulatszámot megkapjuk, ha a hajtómű áttételével elosztjuk a villanymotor fordulatszámát. Elméletileg a kihajtó nyomatékot pedig megkapjuk, ha beszorozzuk a villanymotor nyomatékát a hajtómű áttételével. De csak elméletileg, ugyanis több minden közrejátszik, hogy ezt az elméleti értéket nem tudjuk elérni:

  • hajtómű hatásfoka. Csigahajtóművek esetén ez már igen látványos nyomaték csökkenést eredményez. Mégis akkor miért olyan elterjedt a csigahajtómű? Azért mert nagyon egyszerű egy fokozatban nagy áttételt létrehozni. A csigahajtómű bármelyik hajtóműnél sokkal olcsóbb (egy bizonyos méretig). Valamint nem számít pl. egy 0,25 kW-os motorral hajtott csigahajtóműnél az a 30-40% veszteség, nincs érdemi különbség, hogy 0,18 esetleg 0,25 vagy 0,37 kW-os motort használunk. Nyilván egy nagy üzemben ez már fontos lehet az áramfogyasztás, ekkor lehet alternatíva más hajtómű.
  • a hajtóműház korlátja. Könnyen belátható, hogy minél kevesebb anyag van a hajtóműházban, csökken a hajtóműből kivehető nyomaték. A hajtóműház anyaga szintén befolyásoló tényező (alumínium, öntöttvas). A hajtómű csapágyai, tengelyei mind-mind meghatározzák a lehetséges nyomatékot. Ezért láthatjuk a hajtómű katalógusokban, hogy esetleg jóval elmarad a kihajtó nyomaték a várt egyszerűen felszorzott értéktől.
  • környezeti hőmérséklet. Ha nagyobb az alkalmazás helyén a hőmérséklet, szintén csökken a kivehető nyomaték. Ez az adat már nem minden hajtómű katalógusban található meg. Érdemes ilyen esetekben ajánlatkéréskor a hajtómű környezeti hőmérsékletét illetve egyéb speciális körülményeit megadni (tengerszint feletti nagyobb magasságban való működés, hideg környezet, robbanás veszélyes környezet stb.)

A hajtómű házak anyaga alumínium vagy öntöttvas, esetleg rozsdamentes acél. Itt is nagy szerepet játszik a súlycsökkentés, amit alu házzal szokás elérni. Amennyiben viszont nagy teherbírású hajtóműre van szükség akkor öntöttvas ház a megoldás. A Theiss Hajtástechnika Kft. mind alumínium, mind öntöttvas és mind rozsdamentes acél hajtóműre is tud megoldást kínálni. Fontos, hogy a kiválasztáskor tisztában legyünk mire van szükség. Például adott esetben eléggé rozsdamentesnek tekinthető egy aluházas csigahajtómű, persze nem minden esetben. Azt is fontos megnézni, hogy mit takar a rozsdamentes acél, elég-e a feladatra az adott anyag vagy szigorúbbak a követelmények a hajtóművekkel szemben.

Érdemes tudni, hogy a hajtómű piacon a legtöbbet eladott hajtómű a csigahajtómű. Ez a piac kb. 50%-át jelenti! A maradék 50% felét a homlokkerekes hajtóművek teszik ki. A maradékot alkotja az összes többi hajtómű típus: kúpkerekes hajtómű, kúp-homlokkerekes hajtómű, bolygó hajtómű, szöghajtómű (nem csiga), és minden egyéb hajtómű.

A csigahajtóműveknél szokás az élettartam kenés használata. A csigakerék amúgy is elkopik egyszer. Régen zsír kenést alkalmaztak, ma már a legtöbb esetben szintetikus olajat töltenek a csigahajtóművekbe. A homlokkerekes hajtóművekbe ásványi olajat szokás használni. Bővebben az adott hajtómű katalógusában.

Sokan vannak akik élelmiszeriparban az úgynevezett alu natúr felületű hajtóműveket preferálják a festettel szemben, mondván az higiénikusabb. Adott esetben lehet hogy így van, de azzal is számolni kell, hogy az alumínium oxidálódik, azaz az aluházas hajtómű befeketedhet. Amúgy cégünknél lehetőség van hogy a hajtóművet a kívánt színben fújjuk le szereldénkben. Ez nemcsak a színre vonatkozik, hanem hogy milyen kemikáliákkal kell hogy a hajtómű érintkezzen (pl. ammónia).

A hajtóművek felfogatása történhet a talpuknál (láb) vagy a peremüknél (karima). Valamint nálunk lehetséges egyszerre a talpas-peremes felfogatás (pl. szivattyú alkalmazásnál).

A hajtómű behajtása többféle módon is történhet:

  • szabvány aszinkron villanymotorral. Előnye, hogy könnyű cserélni, szinte bármelyik gyártó IEC szabványos motorja ki tudja váltani. Az olajteret nem kell megbontani a cseréhez.
  • integrált villanymotorral. Előnye hogy rövidebb a hajtóműves motor, illetve biztosan illeszkedik a hajtóműhöz (ahhoz tervezték). Hátránya a körülményesebb csere. Ma már mindegyik nagy hajtóműgyártó alapvetően integrált motorokkal dolgozik. A fő eltérés, hogy miként rögzítik az első fogaskereket (pinion) a villanymotor tengelyére: van reteszes/csavaros megoldás, van hogy zsugorkötéssel rápréselik a motortengelyre, van hogy bele préselik a villanymotor tengelyébe. Szereldénk segítséget nyújt a mi általunk forgalmazott integrál motorok javításához. Ilyen jellegű kérdés esetén bátran forduljon értékesítőinkhez!
  • behajtó tengelyes meghajtású hajtómű. Ilyen esetben behajthatunk ékszíjtárcsával, fogazott szíjtárcsával, tengelykapcsolóval, görgős lánccal.
  • szervo peremes hajtómű. Előfordulhat, hogy nem elég a normál aszinkron villanymotor nyújtotta tulajdonság, ilyenkor jöhet szóba a szervomotoros meghajtás. A szervomotorok csatlakozó méretei gyártó specifikusak, katalógusból előtte ellenőrizni kell elérhető-e a keresett méret.

Variátoros hajtómű. Két fő megoldás volt a mechanikus fordulatszám változtatásra:

  • szíjas variátor hajtómű. Ez gyakorlatilag egy olyan ékszíjhajtás ahol változtatható a szíjtárcsa átmérője. A hajtómű fordulatszáma ettől függően változott. (Robogók hajtását oldják meg így).
  • tárcsás variátor hajtómű. Itt nem a szíjtárcsa átmérője változik, hanem golyók segítségével érik el a fordulatszám változtatást. Ilyen hajtóművet tud tőlünk beszerezni.

Ezeknek addig volt igazából létjogosultsága, ameddig a frekvenciaváltók könnyen elérhetők nem lettek. Az utóbbi évtizedben szinte teljesen eltűntek a variátoros hajtóművek. Inkább csak a már meglévő hajtások miatt találkozunk vele.

Hajtómű hiba. Többször hallani hogy bizonyos gyártó hajtóművéből folyik az olaj. Mégis ez a hajtómű nagyon elterjedt hazánkban. Valószínűleg mégsem olyan rossz. Tudni kell, hogy a hajtómű gyártók az ipar részére terveznek, gyártanak hajtóművet. Itt nem divat a 3 évenkénti ráncfelvarrás. Ezeknek a hajtóműveknek hosszú hosszú évekig kell megbízhatóan hajtaniuk az adott gépet. Egyik hajtómű gyártó sem engedheti meg magának, hogy rossz hajtóművet gyártson. A hajtómű gyártás már sok sok éve kiforrott recept alapján történik, nem véletlen, hogy a kínaiak is megbízható hajtóművekkel vannak jelen a piacon. Ha valaki valóban rossz minőségű hajtóművet gyártana, már rég lehúzhatta volna a rolót…

Hajtómű méretezés. Hogyan méretezzünk hajóművet? Ez egy főiskolai/egyetemi alap feladat. De az életben nem szükséges a csavarok szakítószilárdságától indulni. Támaszkodhatunk a hajtómű gyártó felgyűlt tapasztalataira, hihetünk a hajtómű katalógusban szereplő adatoknak. A hajtómű kiválasztásához ismernünk kell a fordulatszámot és a szükséges nyomatékot. Míg az előbbi egy egyszerűbb az utóbbi már bonyolultabb a valóságban. Nagyon ritkán találkozunk azzal, hogy valaki meg tudja mondani hajtómű ajánlatkéréskor a szükséges nyomatékot. Egyszerűbb esetben nem olyan bonyolult ennek meghatározása: https://theissdrive.com/szallitoszalag-meretezes/  De nagyon sokszor ennél bonyolultabb a feladat. Ha meglévő hajtómű kiváltása a feladat sokszor kisebb hajtómű is elég. 20-30 évvel ezelőtt tényleg több anyagot tettek a hajtóművekbe is. A hajtómű gyártók kiélezett versenyében mindenki elérte, a legoptimálisabb méreteket. Így lehetséges, hogy egy mai korszerű hajtómű kisebb házzal és tengellyel is ugyan azt a nyomatékot tudja mint egy régi hajtómű. Ilyenkor szükséges lehet pl. kazán lemez segítségével megemelni az új hajtóművet, hogy a tengely magasság megegyezzen a régivel.

Hajtómű méretezéskor kiindulhatunk az alkalmazott tengely méretekből is. Ha egy gépben elég a 20 mm-es tengely, akkor nem valószínű, hogy érdemes 40 mm-es tengelyű hajtóművet választani… De más méretek is a segítségünkre lehetnek, pl. egy 1 méter hosszú szállító pálya nagy valószínűséggel nem igényel egy 25 kg-os öntöttvas hajtóművet, hanem jó lesz oda egy 30-as alu csigahajtómű… Azaz a komplett gép optikája is a segítségünkre lehet. Sokan a hajtó motor teljesítményével kalkulálnak csak. “Ezt a serleges felvonót mindig 0,25kW-os motorral oldottunk meg…” Pedig egyáltalán nem biztos hogy ez az optimális. Igen nagy különbség hogy milyen sebességgel kell dolgoznia a hajtóműnek. A 100-as áttételnél még tökéletesen működő hajtómű, 7-es áttételnél már lehet hogy meg sem fog tudni mozdulni. Hajtómű méretezésnél ne a motor teljesítménye legyen a mérvadó, hanem a nyomaték. Van hogy annyira fél a tervező kisebb motort használni, hogy a hajtómű üzemtényezője bőven 1 alá kerül. De lássuk, hogy miért is baj ez.

Hajtómű üzemtényező. Minden gyártó katalógusában megtalálható a hajtómű üzemtényezője. Az ábrák tartalmazzák, hogy könnyű, közepes vagy nehéz igénybevétel esetén milyen üzemtényezőt válasszunk. Ebbe még bele tartozik az üzemidő is. Ezek elég egyértelműek általában a hajtómű gyártók katalógusaiban. Inkább azt értsük meg mit is jelent a hajtómű üzemtényezője. Vegyük az egyet alapul. Ha 1 a hajtómű üzemtényezője 1,5kW villanymotor esetén, az azt jelenti, hogy a hajtómű folyamatos működés esetén képes leadni a 1,5kW teljesítményből származó teljes nyomatékát. De többet nem. Induláskor a villanymotor jóval nagyobb teljesítmény leadására képes, ami jelen esetben nem fog menni, hanem előbb utóbb tönkre megy a hajtómű. (Pl. percen belüli többszöri indítás, nagy teher mellett). Ha 0,8-as a hajtómű üzemtényezője, akkor folyamatosan csak a 1,5kW egy részét: 1,5×0,8, azaz 1,2 kW-ot tudunk hasznosítani. Ha kiterheljük a villanymotort (ez könnyen ellenőrizhető, ha felveszi a névleges áramot akkor 1,5kW-ot vesz fel, ha kevesebb árammal működik akkor kisebb teljesítményű villanymotorként üzemel) akkor elég hamar tönkre tesszük a hajtóművet. Vannak esetek amikor 0,5 vagy akár még kisebb üzemtényező is jó lehet. Pl. tartályok keverésénél egy évben kb. egyszeri használatnál. Sokszor azért nem érdekes, hogy 0,8-as a hajtómű üzemtényezője, mert a tervező eleve túlméretezi a villanymotor teljesítményét (bőven). Így sosem lesz gond, mivel a villanymotor bőven a névleges áramfelvétel alatt fog dolgozni. Az áramfelvétel amúgy is egy jó adat valós nyomaték meghatározásához. Ha azt látjuk, hogy szinte üresjárási árammal működik a hajtóműves villanymotorunk, akkor nagyon túlméretezett a hajtásunk. Azaz kisebb hajtóművel spórolhatnánk. Az is igaz, hogy az így méretezett hajtómű szinte az örök időkig el fog menni. Egy másik tipikus eset, mikor nem vesszük figyelembe a hajtómű üzemtényezőt (mert nem tudjuk), mikor akár 3 hajtóművet is egymás után kapcsolunk közvetlenül. Például 3 csigahajtóművet 100-as áttétellel. Ebben az esetben az össz hajtómű áttétel 1 000 000! lesz. Könnyen belátható hogy itt nem tudjuk figyelembe venni a hajtómű üzemtényezőjét. Ha 0,09kW-os villanymotort használunk annak 0,65Nm nyomatékából 650 000 Nm lenne elméletileg, ezt meg egy kis 30-as csigahajtómű biztos nem bírná el. Fontos, hogy ilyen esetben biztosítsuk, hogy ne szorulhasson meg a hajtómű, különben észre sem vesszük mikor nyalja el a csigakereket a nagy nyomaték. Az ilyen alkalmazások (pl. művészi) alapvetően csak az alacsony fordulatszámot igénylik. Robbanásbiztos kivitelre is van lehetőség mind a Hydromec, mind a WATT DRIVE hajtóműveknél. Ezeket előre specifikálni szükséges. Nem ugyan az a szabvány vonatkozik hajtóművekre mint a robbanásbiztos villanymotorokra. Azt is fontos megjegyezni, hogy nem létezik egységes szabvány a hajtóművekre, eltérően a villanymotoroktól. Sokszor meglepődnek az ügyfelek, de így van, minden gyártó olyan méretben és tengellyel gyárt amivel óhajt. Két jellemző fő irány alakult ki (legalábbis hazánkból nézve) a német méretezés és az olasz. Nem véletlen hogy a német gyártmányok hasonlóak vagy hogy az olaszok. Igyekeznek a mértekben hasonlót adni, mind csereszabatosság mind az ár tekintetében.

 

Ajánlatkérés
close slider
Sürgős ajánlatGyors szállítás (raktárról)
Fájlformátum: txt pdf doc docx jpg png
Hírlevél feliratkozás (nem küldünk sokat)

A küldéshez az adatkezelési tájékoztatást el kell fogadni!