Villanymotor

Háromfázisú villanymotor

Egyfázisú villanymotor

Háromfázisú villanymotor Watt Drive

DC villanymotor


Pólusváltós villanymotor

Robbanásbiztos villanymotor

Lapos (fűrész) motor

Vibromotor

vibromotor_sm-89x75

Motortekercsek hőmérsékletének figyelésére és/vagy ellenőrzésére szolgáló ellenállás (PTC), kapcsoló (Bimetál).

További információ

villanymotortól független, saját motorral rendelkező hűtő ventilátor szakaszos- vagy alacsony fordulatú működtetéshez, túlmelegedés ellen. 230V vagy 400V kivitel.

További információ 

Motorok rögzítésére szolgáló peremek, talpak lehetőségei, méretei.

További információ 

Motorok rögzítésére szolgáló peremek, talpak lehetőségei, méretei.

További információ

Theiss villanymotorok azonnali raktárról és beszállítással

 

A Theiss Hajtástechnika kedvező áron kínál villanymotorokat 1 és 3 fázisú AC (aszinkron) és 12/24V DC változatokban raktárról, és behozatallal is. 

A villanymotorokkal, mint választékunk egyik alappilléreként foglalkozik cégünk. Ezért fontos számunkra, hogy ügyfeleinknek jó minőségű és megbízható villanymotor típusokat kínáljunk.

Ezt szem előtt tartva alakítottuk ki jelenlegi villanymotor kínálatunkat, melynél fő szempontok: a kedvező ár, a megbízható működés, és a gyors kézzelfoghatóság szerepelt. 

Villanymotor

villanymotorAlap elektromos motor (villanymotor) raktárról:

 • elektromos villanymotor
 • egyfázisú 220V-os villamos motor
 • háromfázisú villanymotor jó minőségben
 • SM sorozatú IE1-IE3 motor
 • háromfázisú villanymotor
 • alumínium/öntöttvas házas

SMY sorozatú motor

 • 1 fázisú 230V-os elektromos motorok
 • alumínium házas

3AWA, 3BWA, 3CWA sorozat

 • 3 fázisú prémium (fékes) villanymotorok IE1-IE3
 • alumínium/öntöttvas házas

Villanymotor kiegészítő elemek

 • További forgalmazott motorok raktárról illetve rendelésre:
 • Robbanásbiztos atex villanymotor
 • Pólusváltós villanymotor
 • EC sorozat
 • Egyenáramú DC villanymotor
 • MAK / LEX / LEN sorozat
 • Robbanásbiztos villanymotor
 • SMAV sorozat
 • Pólusváltós – Dahlander villanymotor
 • Aszinkron szervo motor
 • WAS Sorozat
 • Aszinkron szervo motorok
 • fűrész motor
 • ET / EM sorozat
 • lapos aszinkron motor
 • IE2-IE3 villanymotorok

A Theiss Hajtástechnika által forgalmazott villanymotorok, mint megbízható jó minőségű termékek, tökéletes megoldást nyújtanak az ipari alkalmazások hajtásainak mozgatásához. Termékskálánk széles és megtalálhatóak benne a legnépszerűbb villanymotor termékek és kiegészítők, többek között egy és három fázisú aszinkron villanymotorok, pólusváltós (Dahlander) fékes, külső hűtésű, jeladós, stb. motorok. Vannak villanymotorjaink, melyek a világ összes feszültség és frekvenciáján is tudnak működni és frekvenciaváltós hajtások esetén akár 100Hz-ig is le tudják adni nyomatékuk 100%-át. Aszinkron szervo villanymotorjaink pedig kiváló megoldást nyújtanak gazdaságos pozicionálási feladatok végrehajtásához. Villanymotor kiegészítőink modulos csatlakozással tovább bővítik a teljesen egyedi megoldási lehetőségeket, mint növelt IP védettség, növelt klimatikus és korrózió védelem, kondenzvíz elvezetés, villanymotor álló fűtés stb.

Háromfázisú aszinkron villanymotorok  – A legnépszerűbb villanymotor a gyártók között, köszönhetően a nagyon jó árának és kedvező nyomatéki karakterisztikájának. Ezek a villanymotorok Európában 400V / 50Hz feszültség – frekvencián működnek, így a földrajzilag távol eső országok zömében is használhatóak. Ettől eltérő területekre a mi általunk forgalmazott EUSAS (Európa-USA-Ázsia) rendszerű motorokat ajánljuk, melyek a világ majdnem minden feszültség / frekvenciáján működnek. Villanymotorjaink jó minőségű, bevált típusok, melyekből már szinte minden fontosabb iparágban értékesítettünk. A kisebb méretek alumínium házas, míg a nagyobb motorok öntöttvas házas kivitelben állnak rendelkezésre. A villanymotorokból raktári készlettel rendelkezünk a folyamatos gördülékeny kiszolgálás érdekében mind 2, 4, 6, pólusú motorok tekintetében. Természetesen ezen felül tartunk fékes, külső hűtésű, jeladós, pólusváltós és 8 pólusú motorokat is, melyek vagy raktárról vagy rövid szállítási határidővel rendelkeznek.

Egyfázisú aszinkron villanymotorok – A mikro és kisméretű üzemek kedvelt motorjai, ahol 3 fázisú (400V-os) villanymotorok használata nem lehetséges, ott az 1 fázisú motoroké a szerep a hajtásoknál. Ezek a motorok 230V / 50Hz -es alap paraméterekkel rendelkeznek, de akár ettől eltérőek is lehetnek egyedi kérés alapján. Az Theiss Hajtástechnika Kft. kétfajta típust forgalmaz 2kW -ig, ezen belül is megkülönböztetünk indítókondenzátoros/üzemi kondenzátoros és pusztán üzemi kondenzátoros típusokat. Az első típusnál egy nagyobb indítónyomaték elérése lehetséges, míg a második típus egy kedvezőbb árral versenyez vele szemben. Jelenleg a világpiacon a második típus a jobban elterjedt, mivel a kisebb üzemekben általában egyszerűbb kis energiaigényű berendezésekhez használják a villanymotoros hajtás ezen típusait. A motorjaink alumínium házas kivitelűek és a mai kornak megfelelő esztétikai és minőségi elvárásainak teljes mértékben megfelelnek.

Aszinkron szervo villanymotorok – A villanymotorok egy kicsit különlegesebb változata, mely kimondottan pozicionálási és pontos szabályzási feladatokhoz lettek igazítva. Ezek a villanymotorok alapkiépítésben tartalmaznak egy beépített jeladót, mely ezáltal a vezérlést zárt hurkúvá azaz jel visszacsatolttá teszi. Így a vezérlő elektronika mindig pontosan tudja, hogy a villanymotor milyen helyzetben és mekkora sebességgel halad. Ezek a motorok persze nemcsak a jeladóban térnek el a más aszinkron villanymotoroktól, hanem a tekercselésükben is különbözik a kialakításuk, igazodva az állandó folyamatos fordulatszám váltakozáshoz és dinamikus gyorsításokhoz. Az alacsony fordulaton tartós járathatóság érdekében külső hűtéssel is felszerelhetőek, mely egység folyamatos védelmet nyújt a villanymotornak a tartós lassú fordulatú járatással szemeben.

Villanymotor kiegészítők – Széles a kínálatunk a villanymotorok kiegészítőik területén is, köszönhetően a motorok moduláris kialakításának. Így az egyszerű standard motorjainkból pillanatok alatt fékes, külső hűtéses, jeladós, visszafutásgátlós stb. motorokat tudunk létrehozni. Természetesen az opcionális listánk skálája elég széles ahhoz, hogy itt részletesen bemutassuk, bővebb információt ezekről a villanymotor kiegészítők alatti oldalunkon talál.

Dahlander – pólusváltós villanymotorok – Ezen típusú villanymotorok leginkább a ventilátor és szivattyú alkalmazásoknál használják, bár már egyre jobban kiszorítja a frekvenciaváltós folyamatos szabályzást biztosító villanymotoros megoldás. A pólusváltós villanymotoroknak több verziója létezik, úgymint: 2/4 , 2/6 , 4/6 , 4/8 , 2/8 pólusú kialakítások. Természetesen ezektől eltérő tekercselésű villanymotor típusok is léteznek, de mi a felsorolásban csak a nagy számban gyártott, kvázi “standard” villanymotorokról beszéltünk. Természetesen az Theiss Hajtástechnika Kft-nél lehetőség van mind a standard és mind a egyedi sebességű több fordulatos villanymotorok legyártására is.

Egyenáramú villanymotor – vagy másképp DC villanymotorok is egy érdekes terület a villanymotorok felhasználása területén. Az egyenáramú villanymotor rendkívül jó megoldást adhat olyan alkalmazásoknál ahol a nagyfeszültségű elektromotorok veszélyt jelenthetnek a felhasználóknak. Itt célszerű 12VDC vagy 24VDC törpe feszültségű villanymotorok használata. Ezek az elektromos motorok nagyon jó nyomaték karakterisztikával rendelkeznek és akár tartós, folyamatos felhasználásra is beszerelhetők.

Speciális egyedi villanymotorok – Az Theiss Hajtástechnika Kft-nél lehetőség van egyedi igényű villanymotorok kiszolgálására is, mint például magas vagy nagy fordulatú villanymotorok, egyedi feszültségű villanymotor, speciális feszültséggel rendelkező villanymotor, egyedi védettséggel ellátott villanymotor, víz alatt működő villanymotor és még sorolhatnánk.. Nálunk akár 1 db -os igényt is kit tudunk szolgálni, természetesen sajnos ebben az eseteben a villanymotor ár jelentősen növekszik. Kedvező vagy olcsó villanymotor árakat nagy darabszámok esetén tudunk biztosítani kedves ügyfeleink részére.

Elektromos motor áraink sokszor vetekednek a használt villanymotorok áraival és a tekercselt motorok munkaköltségével főleg a kisméretű aszinkron motoroknál. Ha hibás elektromotorjai vannak, mi szívesen adunk árat új motor beszerzésre, mert észre fogja venni milyen kedvezőek az eladó villanymotor áraink.

Villanymotor ár és motor árlista kéréséhez kattintson az ajánlatkérés menüre!

A villanymotor olyan villamosgép, amely az elektromos energiát mechanikai mozgássá alakítja át. Az első villanymotort Jedlik Ányos készítette 1825-ben. Létezik szinkron és aszinkron villanymotor. Szinkron villanymotorokkal ma már csak a villamos vontatásban találkozunk legtöbbször (villamos, dízelmozdony stb.). Az aszinkron villanymotorok viszont nagyon elterjedtek az iparban köszönhetően az egyszerű és megbízható kialakításuknak. Az iparban alapvetően háromfázisú (400V) villanymotorokat alkalmazunk. Csak ott érdemes egyfázisú (230V) villanymotorokat választani, ahol nincs lehetőség 3 fázisú villanymotorra. Az 1 fázisú villanymotor jóval gyengébb tulajdonságokkal (pl. indító nyomaték) rendelkezik. Háromfázisú villanymotort is lehet kondenzátor segítségével 230V-ról meghajtani, de számolni kell a melegedéssel és az igen komoly (20-30%) teljesítmény veszteséggel.

A villanymotor minőségét leginkább a forgórészhez felhasznált anyagok (alumínium, szilícium…) és a tekercselés minősége határozza meg. Ha ezekkel minden rendben, akkor egy villanymotor szinte bármeddig képes működni, általában csak csapágycserére szorul egy villanymotor élete folyamán. Tipikus a villanymotorok leégése. Ez alapvetően túlterhelésre vezethető vissza. Ha mindhárom tekercs leégett (fekete, szagos), az egyértelmű túlterhelésre utal. Ez biztosan nem lesz garanciában megjavítva. Ellenben ha csak egy tekercs égett le, az következhet a villanymotor hibájából. Általános tapasztalat, hogyha az első időszakban nem megy tönkre a villanymotor, akkor később sem fog (azaz a garanciális hibák igen hamar jelentkeznek). Fontos, hogy leégés ellen védjük a villanymotort. Ezt megtehetjük túláramvédő kapcsolóval a villanymotor névleges áramára állítva, vagy a villanymotor beépített hővédelmét használva. A frekvenciaváltó alkalmazása is tökéletes megoldás, ilyenkor nem szabad az áramkörben hagyni a túláramvédő kapcsolót. Lehetőség szerint minél több védelmet iktassunk be villanymotorunk tökéletes működése érdekében.

Villanymotor hővédelem.

 •  bimetál (PTO). Ez a legáltalánosabban elterjed egyik hővédelem. Mint a szó mutatja két eltérő fémet (ikerfém) erősítenek egymáshoz, a két fém hőtágulási együtthatója eltér. Hő hatására ezért elgörbül az ikerfém, ekkor bontja az áramkört, megvédi a villanymotort. De fontos tisztában lennünk vele, hogy ez egy lomha védelem, kisebb villanymotoroknál alapvetően nem is használják, mert mire észleli a bimetál a túlterhelést már leégett a motor. A másik hátránya az egyszerűségében rejlik, csak egy adott hőmérsékleten jelez, tehát addig nincs visszajelzésünk a villanymotor hőjéről amíg pl. a 130°C-ot el nem érjük.
 • PTC (Positive Thermal Coefficient). A PTC egy termisztor, egy olyan ellenállás, amely hő hatására változtatja az ellenállását lehetővé téve a folyamatos hőmérsékletmérést. Létezik NTC, mely negatívan reagál, de a villanymotorokban a PTC a használatos. A legnagyobb előnye, hogy már monitorozhatjuk az emelkedő hőmérsékletet mielőtt baj történne a villanymotorral. Hátránya, hogy önmagában nem tudjuk használni. Vagy szükség van egy PTC kiértékelő elektronikára, vagy adott esetben a frekvenciaváltó megfelelő pontjaira kötjük be. Az általunk forgalmazott frekvenciaváltóknál lehetséges a PTC bekötése. Általában 160-as építési nagyságtól standard tartalmazzák a villanymotorok. A WATT DRIVE (WEG) villanymotorok mindegyike gyárilag tartalmazza beépítve a bimetált és a PTC hővédelmeket. De cégünk vállalja, hogy igény szerint bármelyik általunk forgalmazott villanymotorba utólag beépítse valamelyik hővédelmet.

IP védettség

Védettségi fokozatok az IEC 60034-5 szabvány szerint. A védettségi fokozatok jelölésére a következőkben leírt két IP (International Protection) szám szolgál. Az első számjegy az idegen szilárd vagy mozgó anyagok elleni védettséget mutatja. A második számjegy pedig a víz elleni védettségről szól.

Szilárd tárgyak elleni védettség

első számjegy

Víz elleni védettség

második számjegy

IP védettség

Feszültség alatt álló részekhez való érintés ellen védett;

Porlerakódás ellen védett.

Fröccsenő víz ellen védett minden irányból

IP54

Vízsugár ellen védett minden irányból

IP55

Erős vízsugár ellen védett

IP56

Feszültség alatt álló részekhez való érintés ellen védett;

Por behatolása ellen védett.

Vízsugár ellen védett minden irányból

IP65

Időszakos vízbe merítés ellen védett

IP67

Üzemmódok

Üzemmódok a DIN EN 60034-1 és VDE 0530 első része szerint. Az üzemmódokat S1-től S10-ig jelöljük. S4, S5 és S7 módok esetében a működési ciklus/óra (c/h) és a tehetetlenségi tényező Fl alul feltüntetve. Az Fl tényező a teljes terhelés tehetetlen nyomatékának (a villanymotor tengelyére redukálva) és a villanymotor tehetetlenségi nyomatékának hányadosa.

Villanymotor üzemtényező képlet

F1 – tehetetlenségi tényező

Jex.redu. – az összes tehetetlen tömeg a villanymotor tengelyre redukálva

Jmot – a villanymotor tehetetlen tömege

LeírásPélda
S1Folyamatos működés állandó terheléssel.S1
S2Rövid idejű működés. A villanymotor folyamatos terheléssel dolgozik a névleges működési időtartam alatt. (Javasolt értékek: 10, 30, 60 vagy 90 perc)

S2

10 min

S3

Megszakításos periodikus működés. A villanymotor hőmérsékletére nincs érdemi hatással.

Működési ciklus tényező:

(ajánlott értékek: 15, 25, 40 vagy 60%)

Működési ciklus (10 perc ha másként nincs megadva)

25%

60 min

S4

Megszakításos periodikus működés indítással. Az indítási áram befolyásolja a hőmérséklet emelkedését.

Működési ciklus tényező:

(Ajánlott értékek: 15, 25, 40 vagy 60%)

Megjelenítve az üzemelési ciklusokat óránként és a tehetetlenségi tényezőt F1

S4

40%

200

F1=2

S5

Megszakításos, periodikus működés villamos fékezéssel. Az indítási áram és a villamos fékezés növeli a villanymotor hőmérsékletét.

Működési ciklus tényező:

(Ajánlott értékek: 15, 25, 40 vagy 60%)

Megjelenítve az üzemelési ciklusokat óránként és a tehetetlenségi tényezőt F1

S5

15%

300

F1=1

S6

Folyamatos működés szakaszos terheléssel.

Működési ciklus tényező:

(Ajánlott értékek: 15, 25, 40 vagy 60%)

Működési ciklus (10 perc ha másként nincs megadva)

S6

25%

60 min

S7

Folyamatos működés villamos fékezéssel.

Megjelenítve az üzemelési ciklusokat óránként és a tehetetlenségi tényezőt F1

S7

200

F1=1

S8

Folyamatos működés periodikus változásokkal a terhelésben és a sebességben.

Megjelenítve az F1 tehetetlenségi tényezőt.

S8

3000min-1

10 min

1500 min-1

F1=1,5

S9Folyamatos működés szabálytalan terheléssel és sebességváltozásokkal.S9
S10Üzem különböző sebességekkel és terhelésekkel.

S10

F1=0,6

Névleges teljesítmény VDE 0530 szerint

A villanymotorok névleges teljesítménye megfelel a VDE 0530 szerinti szabványnak S1 folyamatos működésre vonatkoztatva, 50Hz-nél, maximális környezeti hőmérséklet 40°C, illetve maximum 1000 méteres tengerszint feletti magasságon használva. Ezen szabvány figyelembevételével (feszültség és frekvencia) a villanymotorok 2 percig a névleges áram másfélszeresével terhelhetőek túl a tekercselés károsodása nélkül.

Sebesség és forgásirány

A névleges sebesség a névleges feszültség és frekvencián érhető el.  A szinkron sebesség a hálózati frekvenciától függ. A villanymotorok mindkét forgásirányban működőképesek. Ha a tápbekötés U1, V1, W1 az L1, L2, L3 kapcsokhoz került bekötésre, akkor a tengely jobbra forog a villanymotor kihajtás oldala felől nézve. A forgásirányváltás egyszerűen két vezeték felcserélésével megvalósítható.

Általánosan elmondható, hogy a villanymotorokat a névleges sebességük kétszeresével hajthatjuk meg a csapágyak miatt. Azonban a valóságban még ennél is kisebb arányban a villanymotor karakterisztikájából következően. 75-80Hz fölé a gyakorlatban nem nagyon tudunk menni.

Hűtés

A villanymotorok hűtése a külső felületükön keresztül szellőztetéssel történik (IEC 60034-6 szabvány; hűtés IC 411 szerint). A szabványos villanymotorok ventilátor lapátokkal szereltek, melyek tengely irányban biztosítják a légáramlást mindkét forgásirányban. Kérjük ügyeljen a megfelelő távolságra a ventilátor és a fal között.

– beépített ventilátorok: anyaguk műanyag. Max. hűthető hőmérséklet 60°C. Fém ventilátor ajánlatkérésre.

– ventilátor fedél: acéllemez

– külsőhűtés (forszírozott)

egyéb speciális helyzetekben pl. magas működési szám vagy alacsony fordulatszám esetén a villanymotorok hűtése külsőhűtéssel is megoldható. Mikor kell külsőhűtés? Általánosságban ha villanymotor 15-20 Hz alatt üzemel tartósan. Azt is vegyük számításba, hogy 3 Hz-alatt már nem nagyon lesz a valóságban nyomatéka  a villanymotornak.

Szigetelési osztály

A katalógusunkban szereplő villanymotorok teljesítik az F szigetelési osztály követelményeit. Minden tekercs nagy mechanikai szilárdságú lakkal kerül impregnálásra. A szigetelés maximális hőmérséklete 155°C az F szigetelési osztálynak megfelelően. A motorok B szigetelési osztálynak megfelelően használatosak. A rézhuzal szigetelése és az impregnáló lakk F szigetelési osztályú, ezért nagy túlterhelési kapacitással rendelkezik. Továbbá a tekercsek trópusi szigetelési osztályúak. A szigetelési osztálynak a frekvenciaváltóval történő üzemelés esetén van különösen nagy jelentősége. Pl. régebbi EVIG villanymotorok csak B szigetelési osztállyal rendelkeztek. Azonban ha egy villanymotort frekvenciaváltóval hajtunk meg, akkor a nem sima szinuszos jel miatt pótlólagos melegedés lép fel, ezért szükséges a magasabb F szigetelési osztályú villanymotor. Az életben azonban a B szigetelési osztályú is elműködik, de azért nem árt óvatosnak lenni.

Kondenzációs furat

Alapesetben a villanymotorok nem tartalmaznak kondenzációs furatot. Fokozott páratartalom, szabadban történő felhasználás vagy szélsőséges éghajlati viszonyok esetén a villanymotorokban víz csapódhat ki. Az ezt elvezető kondenzációs furat a villanymotor legalacsonyabb pontjára kerül.

Megrendeléskor meg kell adnia villanymotor pontos beépítési helyzetét a kondenzációs furat helyes elhelyezése érdekében.

Elektromágneses fék

Amennyiben szükséges a villanymotor pozícióban tartása, úgy megoldás az elektromágneses rugós fék. Áram alá helyezve old, míg azt elvéve működésbe lép a fék. Ez biztonsági szempontból is előnyös, áramkimaradás esetén megfogja a villanymotort. Azonban elképzelhető, hogy pont fordítottan szükséges. Létezik fordítottan működő elektromágneses fék is, pl. forgó ajtókhoz érdemes használni, így áramszünet esetén a vásárlók el tudják hagyni az üzlethelyiséget. Az elektromágneses fékeket tartófékként szokás használni, azaz csak akkor működnek ha már megállt a villanymotor és csak a helyzetét kell biztosítani. Használható üzemi fékként is, de ekkor erre külön méretezni kell dinamikusan a féket. Léteznek AC és DC működésűek is. Az egyenáramúak működtetéséhez fék egyenirányítót szokás használni, így biztosítva hogy a betáplálás 400 vagy 230V váltakozó feszültségről történhessen.

Villanymotorok hatásfoka: IE1, IE2, IE3, IE4

Ez Európai Unióban a fényforrásokhoz hasonlóan a villanymotorok hatásfokát is szabályozták. Ez több lépcsőben történt. 2017. január 1-jétől: 0,75kW – 375kW közt csak IE3 motor vagy IE2 motor frekvenciaváltóval együtt alkalmazható!

Milyen aszinkron villanymotorokra vonatkozik ez?

 • 2, 4, 6 pólus
 • 1000V-ig
 • 0,75 – 375 kW
 • folyamatos üzem S1

Nem vonatkozik:

 • a fenti tartományon kívül eső villanymotorokra
 • egyfázisú villanymotorokra
 • fékes villanymotorokra
 • robbanásbiztos villanymotorokra
 • hajtóműves villanymotorokra
 • speciális hőmérséklet ld. rendelet
 • stb. ld. rendelet ide vonatkozó részét.
 • már meglévő használatban lévő villanymotorokra

Fontos megjegyeznem, hogy amennyiben olyan országba kerül exportálásra a komplett berendezés, ahol nincs érvényben ez az előírás oda el lehet adni IE1 (EFF2) hatásfokú villanymotort. Az alábbi táblázatból ellenőrizhető, hogy az adott országban mi az előírás:

Segítség a régi és új villanymotor hatásfok jelzéseihez:Régi CEMEPÚj IEC 60034-30
Hatásfok mérési osztályok60034-260034-2-1
Szabvány alatti motorokEFF3
Normál hatásfokEFF2IE1
Magas hatásfokEFF1IE2
Prémium hatásfokIE3
Ajánlatkérés
close slider

  Sürgős ajánlatGyors szállítás (raktárról)
  Fájlformátum: txt pdf doc docx jpg png
  Hírlevél feliratkozás (nem küldünk sokat)

  A küldéshez az adatkezelési tájékoztatást el kell fogadni!